piątek, 9 sierpnia 2013

obiad z azjatycką nutą

Składniki:
- pierś z kurczaka - pokroić w cienkie paski
- 3 marchewki - posiekać w drobne paseczki (ja używam do tego skrobaczki do warzyw)
- 1 cebula - pokroić w piórka
- papryka - tym razem użyłam zielonej
- odrobina świeżego imbiru (zetrzeć na tarce) - można użyć suszony, ale smak już będzie inny
- puszka pędów bambusa
- 2-3 ząbki czosnku
- sos sojowy do smaku - kilka łyżek (polecam KIKKOMAN, który nie zawiera tych wszystkich sztucznych chemicznych dodatków)
- przyprawy:  kolendra, papryka ostra, gałka muszkatołowa, ewentualnie sól, ale uwaga, bo sos sojowy jest słony)

Rozgrzać patelnię lub wok z niewielką ilością oleju, wrzucić mięso i smażyć do mementu aż mięso przestanie być surowe. Dodać marchewkę, cebulę, i paprykę. Podlać odrobiną wody (lub soku pomidorowego, który dodatkowo wzbogaci smak), żeby nic się nie przypaliło, ale też żeby "nie pływało". Ciągle mieszać. Temperatura patelni powinna być cały czas wysoka - warzywa mają pozostać lekko twardawe lecz nie surowe. Dodać pozostałe składniki - pędy bambusa, imbir, zmiażdżony czosnek,  sos sojowy i przyprawy i jeszcze przez kilka minut smażyć wciąż mieszając. Podawać z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz