sobota, 10 sierpnia 2013

dynia makaronowa

Odkryciem kulinarnym tego roku okazała się dynia makaronowa. Mimo suszy w naszym ogródku pojawiło się kilka niewielkich dyń, na których od kilku tygodni eksperymentuję.
Dynia ma delikatny i lekko mdławy smak, ale polecam do wydrążonej połówki nałożyć dowolne składniki, gęsty sos lub farsz, które mają intensywny smak. Sprawiły się ser feta, pomidory i aromatyczne zioła. Pełna dowolność!
    Tym razem przygotowałam zupełnie niedietetyczną wersję z wędzonym boczkiem, czerwoną soczewicą, cebulką, pomidorami z puszki i żółtym serem. No mniej więcej, bo wrzucałam, co mi wpadło w ręce :P
Efekt okazał się świetny.
Z praktycznych porad - dynię piekę 50-60 min. w temperaturze 200 stopni C. Na dno formy wlewam odrobinę wody, żeby dynia nie przypaliła się od spodu, a przez połowę czasu pieczenia dynie przykrywam folią aluminiową, żeby nie spalić góry.

Upieczony miąższ dyni łatwo się rozwarstwia tworząc "makaron" podobny do takiego używanego do rosołu. Jest to fajny pomysł dla rodziców, których dzieci nie lubią warzyw






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz