poniedziałek, 16 lipca 2012

letnie gotowanie

Uwielbiam gotować latem... Kiedy w piątek dojechaliśmy na wieś nie mogłam uwierzyć jak wiele się zmieniło przez ostatnie kilka dni. W ogródku czekały na nas piękne cukinie i kabaczki, pachnące ziółka, żółta i zielona fasolka szparagowa i słodkie maliny.
Bez większych nadziei na znalezienie grzybów wybraliśmy się na spacer do lasu. A tu zaskoczenie! Mnóstwo kurek!
Na obiad przygotowałam placki z kabaczka i sos z kurek. Placki robi się tak samo jak ziemniaczane (ważne - należy zetrzeć, posolić, odczekać chwilę i odsączyć z nadmiaru wody). Zdecydowanie takie placki są smaczniejsze od ziemniaczanych i obłędnie pachną!


Od kilku lat udowadniam, że z cukinii można zrobić wszystko. Jest znakomita również na słodko. Tym razem paseczki cukinii poddusiłam w niewielkiej ilości soku z pomarańczy (polecam również sok z cytryny i miód) z dodatkiem cynamonu. Do tego mus malinowo-jogurtowy ze świeżą miętą... Było pyszne! Tak podduszoną cukinię można też wykorzystywać do ciast.



A wieczorem ognisko... Oj, jak tak dalej będę sobie dogadzać, czeka mnie dieta ;P

2 komentarze:

  1. Cukinia duszona w soku z pomarańczy brzmi dla mnie egzotycznie i bardzo kusząco. Marzę o własnym ogrodzie, ale na to przyjdzie czas. U nas w temacie kurkowym szału nie ma. Może w przyszły weekend się wybiorę na grzyby to coś więcej urośnie. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń